tiistai 12. tammikuuta 2010

Tee se itse -deodorantti (niin hyvä, mutta ah, niin huono... snif...)

Joulun alla pohdiskelin, että voisinpa tehdä myös oman deodorantin. Tuppaan olemaan pahalle haisevaa sorttia (hehe), jolla oikein mikään deodorantti ei tunnu toimivan. Vaikka kuinka purkki lupailisi 24 tunnin raikkautta, jo parin tunnin päästä saatan havaita kainaloistani leijailevan vienohkon tuoksun. Ei hyvä! Joillekin toimii mainiosti kristallikivideodorantti (jota kyllä suosittelen lämpimästi, se kestää vähintään kaksi vuotta eikä siinä ole mitään ylimääräisiä aineita, vain antibakteerinen kristallikivi!), mutta minulla ei toimi edes se. Miksen siis kokeilisi jotain itse tehtyä? Ehkä sellainen voi auttaa.


Tyhjä deodoranttipurkki tai puhdas, kannellinen muovipurkki

2 rkl maissitärkkelystä
2 rkl ruokasoodaa
Hieman neitsytkookosöljyä
Pari pisaraa haluamaasi eteeristä öljyä (ei pakollinen, itse käytin tietty suosikkiani piparminttua, ihanan raikas tuoksu!)
Pari pisaraa E-vitamiiniöljyä (ei pakollinen, mutta iho tykkää)


Sekoita maissitärkkelys ja sooda, lisää öljypisarat. Lisää neitsytkookosöljyä sen verran, että saat sekoittamalla pehmeän, silkkisen massan. Kovuus riippuu ihan itsestäsi, haluatko täyttää tyhjän deodoranttipurkin ja saada näin siveltävän deodorantin vai haluatko pehmeämmän massan tyhjään muovipurkkiin, jolloin voit sivellä seoksen kainaloihin käsin? Valintoja, valintoja! Aika pieni määrä neitsytkookosöljyä kuitenkin riittää. Kun olet valmis, laita seos millaiseen purnukkaan vain haluat.

Oi miten tämä toimikaan kuin unelma! Testasin oikein kunnolla, kävin tanssimassa baarissa ja tietysti tein myös ultimatetestin; bänditreenit! Edes siellä pomppiminen ja huitominen ei saanut minua haisemaan hielle! Toki kainalot hieman kostuivat, mutta tämän deodorantin tarkoitus onkin vain tappaa hajua aiheuttavat bakteerit, ei tukkia ihohuokosia. Vain alumiini - jota useimmat deodorantit sisältävät - pystyy estämään myös kainaloiden kostumisen.

Mutta ah ja voi! Loppujen lopuksi kävi kuten olin arvellutkin. Tässä deodorantissa on aika paljon ruokasoodaa, ja sehän ei emäksisyytensä takia ole kovin hyvä juttu iholle pitempään käytettynä. Dödö tietty on kainalossa koko päivän...nyt kainaloni ovat punaiset ja ärtyneet. PH:n muutos aiheutti pienen tulehdustilan iholle. En siis voi jatkaa tämän unelmatuotteen käyttöä enää päivittäin...

Toisaalta saatoin tehdä virheen siinä, etten pessyt deodoranttia pois kainaloista aina iltaisin. Yön kestävä deodoranttirauha olisi voinut auttaa ihoa säilyttämään pH-tasapainonsa. Annankin siis kainaloiden nyt rauhassa parantua ilman mitään ärsyttäviä aineita ja käytän tätä DIY-dödöä vain tositilanteissa. Aion myös kokeilla toista deodoranttia, jossa korvaan ruokasoodan kaoliinilla...tosin olen siitäkin kuullut, että se ärsyttää joidenkin ihoa. Voi miten vaikeaa onkaan olla hikoileva ihminen!

PS: Ohjeesta tein pienen annoksen ihan vain sen takia, että jos joku tätä lukeva haluaa kokeilla tee se itse -dödöä, ei kokeiluerä ole liian suuri. Ainahan sitä voi tehdä lisää, varsinkin, jos ei itsellään huomaa mitään iho-oireita. Muistakaa kuitenkin pestä iltaisin (ja aamuisin) ne kainalot, lapset!

5 kommenttia:

  1. Tätä pitäisi varmaan kokeilla. Mikään dödö ei pidä munkaan hien hajua kurissa (eikä kostumista). Normipäivänä kyllä jotenkuten, mutta heti kun on jotain stressaavaa niin mikään ei tunnu auttavan. Jos nyt ees hajun sais pois... Vaatteilla voi sitten piilottaa hikikainalot.

    VastaaPoista
  2. Kokeile kylmäpuristettua kookosöljyä ihan pelkiltään. Itsekin olen käyttänyt tuota ruokasooda-tärkkelys-sekoitetta, ja pitää myöntää että on se vähän tujua tavaraa kainalon iholle, vaikka ei vielä suurempia oireita sen kanssa ole ilmennytkään. Nyt olen testailemassa ihan pelkkää kookosöljyä, ja alku näyttää ainakin lupaavalta. Kirjoittelen aiheesta omaan blogiini kun on testausta tarpeeksi takana.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoisia juttuja, kiva!
    Tohon kristallikivideodoranttiin kommentti: Mullakaan se ei ennen toiminut. Sitten lopetin saippuan/ suihkusaippua käytön kainaloiden pesussa ja siitä asti se on toiminut! Pesen kainalot aina vain vedellä ja sen teenkin vähintään aamuin illoin. En siis koskaan mene nukkumaan edes kristallidödö kainaloissani. Lisäksi pidän kainalokarvat aina ajeltuina.
    Enää ei haise hiki! Kokeilun arvoista ;)

    t. Milli

    VastaaPoista
  4. Mä olen käyttänyt ruokasoodaan pohjautuvaa dödä nyt pari vuotta ja mulla ei ole iho ärtynyt. Se ärtyi ainoastaan kerran kun laitoin mukaan Ylangylang-öljyä ja mun iho ei tykännyt siitä. Nyt käytän öljyinä appelsiinia, laventelia ja eukalyptusta.
    http://essujalusikka.blogspot.com/2008/11/kosmetiikkaa-keittist.html

    ja paranneltu versio
    http://kaikulifestyle.blogspot.com/2010/09/home-made-deodorant.html

    VastaaPoista
  5. Mikäli haluat hyvän ja tehokkaan itsetehdyn deodorantin kannattaa tutustua artikkeliin osoitteessa: http://kookosoljy.com/kookosoljyn-kaytto/31-tapaa-kayttaa-kookosoljya/

    VastaaPoista